BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Dua rumah panjang dikompaun RM4,000

SARIKEI: Dua rumah panjang di sini yang diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dikompaun RM4,000 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Gawai Dayak yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Pemberitahuan kompaun disampaikan kepada tuai rumah masing-masing oleh pasukan dari Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sarikei, yang terdiri daripada pegawai dari pejabat kesihatan bahagian, Pejabat Residen, pejabat daerah dan polis Meradong.

Pegawai Kesihatan Bahagian Sarikei Dr Emmanuel Joseph Fung berkata, kedua rumah panjang tersebut melanggar SOP sehingga mencetuskan dua kelompok Covid-19, iaitu Kluster Sungai Selangan dan Skim B Cluster.

"Berdasarkan siasatan yang dilakukan oleh Jabatan Kesihatan Bahagian Sarikei, penduduk sebuah rumah panjang di Sungai Selangan telah mengadakan 'miring' pada malam Gawai Dayak (31 Mei).

"Rumah panjang itu diletakkan di bawah EMCO dari 26 Mei hingga 11 Jun setelah beberapa penduduk diuji positif untuk Covid-19," katanya, sambil menambah bahawa dengan jelas dinyatakan dalam SOP bahawa 'miring' dilarang sama sekali di kawasan EMCO.

Mengenai rumah panjang di Skim B, Dr Fung berkata, siasatan yang dilakukan oleh Jabatan Kesihatan Bahagian Sarikei menunjukkan bahawa penduduk enam unit di rumah panjang itu telah mengadakan perhimpunan pra-Gawai pada 30 Mei.

"Oleh karena itu, rumah panjang tersebut telah melanggar Peraturan 16 (1) Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Peraturan Daerah 2021 (Pindaan) (No. 2) yang dijangkiti.

“SOP yang ditetapkan bersama dengan Gawai Dayak oleh SDMC, Unit Untuk Agama Lain (Unifor) dari Pejabat Ketua Menteri, dan Majlis Adat Istiadat Sarawak (Mais) yang diperbaharui pada 19 Mei telah menyatakan dengan jelas bahawa 'miring' dan sosial lain perhimpunan dilarang sama sekali,” tambahnya.
« PREV
NEXT »

No comments