BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

10,000 suntikan sehari di Kuching

KUCHING: Sebanyak 10,000 suntikan Covid-19 sehari di Daerah Kuching dengan wujudkan tiga pusat vaksinasi berskala besar.

Tiga pusat tersebut ialah Stadium Perpaduan, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) yang akan memulakan vaksinasi pada 15 Jun dan Borneo Convention Center Kuching (BCCK) bermula pada hari Isnin (7 Jun).

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sarawak, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata, pihaknya mensasarkan BCCK melakukan 3,000 vaksinasi setiap hari, 5,000 vaksinasi di Stadium Perpaduan dan 3,000 vaksinasi lain di Unimas.

Beliau yang juga merupakan penasihat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) berkata, Sarawak membuat persiapapan yang diperlukan untuk jangkaan kedatangan 380,000 dos vaksin setiap minggu mulai bulan ini.

Katanya, lebih dari 100 klinik doktor umum di seluruh negeri akan mengambil bahagian dalam program vaksinasi dan sasaran 50,000 vaksinasi seminggu juga telah ditetapkan untuk hospital swasta di negeri ini.

"Faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan untuk kedatangan vaksin adalah masalah logistik dan penyimpanan sejuk untuk vaksin. Juga penting adalah pusat vaksinasi mana yang harus dibawa ke vaksin dan siapa yang menjadi sasaran,” tambahnya.

Pusat vaksinasi juga didirikan untuk tempat kerja industri besar, juga dikenal sebagai Industri PPV, untuk melakukan vaksinasi untuk tenaga kerja yang besar, biasanya dalam jumlah ribuan.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak atasan dari tempat kerja ini kerana telah bersedia membayar terlebih dahulu untuk menyiapkan tempat kerja untuk latihan vaksinasi dan perbelanjaan yang diperlukan. Pekerja mereka akan diberi vaksin secara percuma,” kata Dr Sim.

Beliau juga meminta mereka yang dijadualkan untuk menerima vaksinasi hanya tiba di pusat vaksinasi sekitar setengah jam sebelum waktu janji temu, kerana tiba terlalu awal mungkin mengakibatkan kepadatan di pusat vaksinasi.
« PREV
NEXT »

No comments