BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

𝗜𝘀𝘄𝗮𝗿𝗱𝘆 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗺𝗮𝗻, 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼 ‘𝗹𝗶𝘃𝗲’ 𝗱𝗶𝗱𝗮𝗸𝘄𝗮 𝗵𝗶𝗻𝗮 𝗔𝗴𝗼𝗻𝗴

KUCHING: Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Demikian nasib yang menimpa Pengerusi Pro-Keadilan Sarawak, Iswardy Morni apabila ditahan polis bagi membantu siasatan berhubung kenyataannya menerusi video secara langsung dalam laman rasmi YouTube didakwa berbaur hasutan dan menghina Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Suspek ditahan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman kira-kira pukul 11 malam tadi.

Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, individu berusia 40-an itu ditahan di kediamannya di Kajang, Selangor.

“Kita akan mendapatkan perintah reman terhadap suspek esok (hari ini) bagi siasatan lanjut,” katanya dipetik akhbar Utusan Malaysia.

Sebelum ini, Iswardy dikesan polis susulan laporan polis dibuat terhadap video dimuat naik individu berkenaan di YouTube miliknya semalam.

Katanya, kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Sekyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Semalam, Iswardy memuat naik video secara ‘live’ berhubung Total Lockdown: Apa Yang Kerajaan Gagal Belajar Dalam Setahun ini di YouTube rasmi miliknya.

Dalam video itu, Iswardy turut mengeluarkan kenyataan mendakwa Seri Paduka seakan-akan tidak bertindak terhadap peningkatan kes Covid-19 selain mempersoalkan sama ada Yang di-Pertuan Agong ada menerima video dibuat individu lain mendakwa Iswardy ada menghina Seri Paduka.

“Tuanku, bangun tak, bangun tak bangun ini. Tahu tak apa sekeliling kita kes (Covid-19) jadi 8 ribu. Kita tahu makan di istana itu sedap, saya tidak pernah pergi kalau dijemput masuk nak juga,” dakwanya.

Selain itu, dalam video itu, Iswardy turut membandingkan Yang di-Pertuan Agong dengan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersasar di negeri Johor.

“Jadi Tuanku nak buat apa Tuanku, kalau tahun lepas cepat bertindak, sekarang macam mana, bila nak bertindak. Takpe lah, biar ramai rakyat Tuanku mati, lawan tetap lawan,” dakwanya lagi.

Video live itu turut mendapat tontonan sehingga 38,645 ribu orang.
« PREV
NEXT »

No comments