BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Tauke babi hutan panggang dikompaun RM50,000


KOTA KINABALU: Setelah tiga pengusaha perniagaan di Kelantan dikenakan kompaun RM50,000, seorang pengusaha gerai menjual ‘sinalau bakas’ (babi hutan barbeku) di Sabah mengalami nasib yang serupa.

Pengusaha yang mengendalikan sebuah gerai di Jalan Sulaman pada 26 April, Rayner Longtin, 32, berkata sepasukan anggota polis datang pada pukul 10 malam ketika dia telah menutup gerainya.

"Semua barang dagangan kami telah diletakkan di dalam kedai, termasuk kod QR MySejahtera, alat pemeriksaan suhu dan buku kehadiran.

“Pada masa itu, masih ada beberapa pelanggan di gerai itu tetapi mereka telah mendaftar sebelum mereka makan di sana. Pada masa yang sama, dua rakan saya datang ke gerai untuk menghantar saya pulang.

"Dua rakan saya menunggu saya menghantar saya pulang dan saya tidak pergi kerana masih ada pelanggan yang menjamu selera di gerai itu," jelasnya kepada sebuah portal dalam talian.

Rayner berkata tiba-tiba, polis tiba dan memintanya menunjukkan kad MySejahtera, alat suhu dan buku kehadiran.

"Saya mengikuti (perintah mereka) kerana mereka adalah pihak berkuasa. Saya juga tidak tahu mengapa mereka meminta saya berbuat demikian kerana gerai saya sudah ditutup.

"Mereka kemudian mengeluarkan kompaun berjumlah RM50,000 kepada saya dan RM10,000 kepada setiap dua rakan saya yang ingin menghantar saya pulang," katanya.

Rayner berkata, lima hingga enam pelanggan yang sedang makan tidak dikompaun kerana mereka telah mengimbas kod QR.

Bagaimanapun katanya, dia mempersoalkan alasan mengeluarkan kompaun yang tinggi.

“Haruskah mereka melakukan itu tanpa budi bicara? Di mana saya boleh mendapatkan RM50,000 dan dua rakan saya masing-masing mencari RM10,000 dalam masa yang singkat?

"Kami hampir tidak dapat mencari nafkah. Gerai ini adalah satu-satunya sumber pendapatan kami,” katanya.

Rayner berkata, dia bersyukur jika ada seseorang yang dapat menolong mereka untuk mengurangkan kompaun dan membayarnya.

"Saya harap ini tidak berlaku kepada pengusaha  lain terutamanya pemilik perniagaan kecil seperti kami. RM50,000 bukan jumlah yang kecil. Sekiranya seseorang tidak dapat mengawalnya, seseorang mungkin akan membunuh diri

"Malah RM500 cukup tinggi untuk saya. Apatah lagi dengan RM50,000 dan RM10,000. Selama era pandemik ini, bahkan mencari makanan cukup sukar. "

Baru-baru ini, penjual burger, penjual ‘colek’ dan pemilik kedai runcit di Kelantan masing-masing di kompaun RM50,000.

Mereka sekarang dapat menarik nafas lega setelah mengetahui denda akan dikurangkan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, dalam satu kenyataan pada hari Khamis mengatakan bahawa keputusan untuk mengurangkan denda itu dicapai setelah perbincangan antara polis dan jabatan kesihatan Kelantan pada hari Rabu.

Katanya, polis Kelantan akan mengambil tindakan mengikut garis panduan diskaun kompaun yang ditetapkan di bawah Akta 342, atau Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Dia mengatakan bahawa jabatan kesihatan negeri mempunyai kuasa untuk menawarkan kadar pengurangan untuk kompaun seperti yang dinyatakan dalam garis panduan.
« PREV
NEXT »

No comments