BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

SOP baharu akan ditambah

KUCHING: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri akan menambah syarat baharu pada prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 untuk Zon Kuching, Sibu, Bintulu dan Miri mulai 21 April.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, jawatankuasa tersebut telah bersetuju dengan syarat baharu yang disarankan oleh jawatankuasa pengurusan bencana bahagiannya (DDMC) di Kuching, Betong, Sibu, Bintulu dan Miri.

"Maklumat lebih lanjut mengenai SOP ini akan tersedia di laman web Majlis Keselamatan Negara," katanya pada sidang media.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata, jawatankuasa melakukan yang terbaik untuk menguruskan keadaan Covid-19 di Sarawak.

Menurutnya, jawatankuasa itu telah menerima laporan dari semua bahagian di seluruh negeri yang merangkumi cadangan agar negeri ini mempunyai pusat rawatan pesakit kuarantin dan berisiko rendah (PKRC), pusat kuarantin, ventilator dan sebagainya.

"Kementerian Kesihatan juga menghantar beberapa pekerja kesihatan dari Kuala Lumpur untuk membantu kami dan kami menjangkakan lebih dari 300 orang akan tiba secara berkumpulan," katanya.

Katanya, SOP baharu bagi bagi memutuskan penyebaran Covid-19 termasuk penutupan sekolah dan penangguhan aktiviti tertentu di pelbagai bahagian.

“Kami juga memobilisasi polisi untuk meningkatkan tenaga kerja mereka untuk memastikan bahawa penguatkuasaan dilakukan sebanyak mungkin.

"Ini adalah antara usaha kami untuk menguruskan situasi Covid-19 kami dan itu tidak mudah," katanya.
« PREV
NEXT »

No comments