BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Sasar 50,000 suntikan setiap hari

KUCHING: Sarawak menyasarkan memberikan suntikan vaksin Covid-19 kepada 50,000 individu sehari.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata, pihaknya menunggu maklum balas Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) dan Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai keutamaan pemberian vaksin untuk kawasan merah di negeri ini.

Katanya, program vaksinasi kepada lebih 2.2 juta rakyat yang layak menjelang Ogos termasuk melibatkan masing-masing sejuta dos vaksin pada Jun dan Julai.
 
“Kami berharap keutamaan akan diberikan dalam pembahagian kuota vaksin dalam fasa dua ini.

"Sarawak akan terus bekerjasama rapat dengan CITF dan KKM dalam pemberian vaksin kepada rakyat serta melaksanakan dengan secepat mungkin," katanya.

Malaysia dijangka menerima sejumlah 12.5 juta dos vaksin daripada pengeluar yang berbeza menjelang suku kedua tahun ini yang bermula April hingga Jun.

Pemberian fasa kedua vaksin di negara ini merangkumi vaksin Pfizer, Sinovac, AstraZeneca dan Casino yang masih menunggu kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Sebanyak 12.5 juta vaksin tersebut adalah untuk lapan juta rakyat Malaysia, manakala 15 juta dos tambahan lagi untuk fasa ketiga yang bermula Julai hingga September dengan negara menyasarkan sejumlah 28 juta rakyat menerima vaksin.
« PREV
NEXT »

No comments