BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Pesakit covid-19 penuhi 58.7% katil ICU SGHKUCHING: Hospital Umum Sarawak menerima purata 69 kemasukan kes positif Covid-19 dan orang yang disiasat (PUI) setiap hari pada 19 hingga 25 April.

Penasihat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeru Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata, kemasukan tertinggi dicatatkan dalam tempoh tersebut ialah 103 kes pada 25 April.

"Sebanyak 373 kes positif direkodkan semasa tempoh Minggu Epidemiologi (EW) 6 (Epid Week (EW) 16)," katanya selepas mengadakan lawatan di HUS.
Dr Sim yang juga Menteri Tempatan dan Perumahan berkata, sejak sebulan lalu, Hospital Umum Sarawak (SGH) telah mencatat peningkatan jumlah kes yang ketara. 

"Kejadian mendadak meningkat dari 250 kes kepada 481 kes (peningkatan 92%) pada EW 15," katanya.

Beliau berkata, pada masa ini, kadar rata-rata penghuni katil (BOR) HUS untuk EW 16 adalah 74.57 peratus untuk wad Covid-19 (wad yang ditetapkan untuk kes positif dan jangkitan pernafasan akut (SARI) atau PUI berisiko tinggi); 80.95 peratus untuk rawatan kritikal (tempat tidur berventilasi diperuntukkan untuk kes positif dan kes SARI atau PUI berisiko tinggi); dan 79.13 peratus untuk pusat rawatan pesakit karantina dan berisiko rendah (PKRC).

"Ini berarti masih ada ruang untuk rawatan yang optimal," katanya.

Beliau berkata, Minggu Epidemologi (EP) adalah kaedah piawaian mengira minggu untuk membolehkan perbandingan data tahun demi tahun.

Mengenai status ICU di SGH, Dr Sim mengatakan bahawa dia diberitahu bahawa 58.7 peratus tempat tidur yang terdapat di unit itu dipenuhi dengan kes Covid-19.

“Awalnya kami mempunyai 18 tempat tidur di ICU. Sekarang kita telah menukar Wad Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) (10 katil) dan bangsal (lapan katil) untuk kes rawatan kritikal.

"Jadi sekarang kami mempunyai 36 tempat tidur ICU," tambahnya.

Dia juga menunjukkan bahawa 12 dari 18 katil di ICU telah ditugaskan untuk kes Covid-19, termasuk kes SARI dan PUI berisiko tinggi.

"Sementara itu, ICU juga menangani kes-kes bukan Covid-19 lain yang memerlukan rawatan intensif," katanya.
« PREV
NEXT »

No comments