BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Penghinaan kepada rakyat Sarawak

SIBU: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian (SDDMC) Sibu tidak berpuas hati dengan penjelasan Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai ventilator yang dihantar ke Sarawak minggu lalu tidak dapat digunakan.

Penyelarasnya, Dr Annuar Rapaee mahu penjelasan lebih lanjut dari kementerian itu dan menegaskan bahawa tindakan tegas perlu diambil terhadap orang yang bertanggungjawab atas penghantaran unit yang tidak dapat digunakan.

"KKM harus menjelaskan mengapa ventilator usang, atau tidak berfungsi dikirim ke Sarawak. Sekiranya pegawai atasan di kementerian tidak tahu, mereka yang bertanggungjawab menghantarnya harus ditegur dan surat tunjuk sebab dikeluarkan.

"Bagi saya, ini adalah penghinaan kepada rakyat Sarawak dan secara peribadi, penghinaan terhadap profesion saya sebagai pengamal perubatan. Mereka sama sekali tidak menghormati kami," kata Dr Annuar, yang merupakan pakar kardiologi dipetik Borneo Post.

Difahamkan mesin-mesin tersebut, yang telah digunakan di Hospital Sungai Buloh, telah diuji sebelum dihantar dan mereka dalam keadaan baik. Lima dari ventilator diberikan kepada Hospital Sibu, tiga ke Hospital Bintulu, dan dua ke Hospital Sarikei.

"Kerosakan ini mungkin berlaku kerana sensor oksigen dan papan litar utama sangat sensitif terhadap getaran, suhu dan kelembapan semasa pengangkutan," katanya, sambil menambah ia dihantar ke Sarawak melalui penerbangan Malaysia Airlines pada 12 April.

Kementerian juga mengatakan akan menghantar 11 mesin baru ke Sarawak.

Dr Anuar mengingatkan bahawa kerajaan pusat juga telah menjanjikan beberapa unit ventilator untuk Hospital Sibu.

"Sekarang adalah bulan April, masih belum ada tanda-tanda ventilator ini. Oleh itu, saya menuntut agar unit ventilator baru dan bukan yang terpakai, segera dihantar ke Sibu.

"Kerajaan Negeri sudah mengirimkan tiga unit ventilator. Oleh itu, mengapa kerajaan persekutuan juga tidak dapat melaksanakannya, ketika kesihatan berada di bawah bidang kuasa mereka.

"Sekiranya mereka tidak dapat memenuhi apa yang dijanjikan ketika itu, mereka harus melepaskan tanggungjawab dan membiarkan Sarawak menangani pengurusan sistem kesihatan, "tegas Dr Annuar.

Dr Annuar mengulangi bahawa Kementerian Kesihatan harus bersikap tegas dengan orang yang bertanggungjawab menghantar unit yang rosak ke Sarawak.

"Saya memandang serius perkara ini kerana saya berasal dari Sibu dan lebih-lebih lagi, dengan peningkatan jumlah kes Covid-19 yang tercatat di sini," katanya.
« PREV
NEXT »

No comments