BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Modal RM900, kini raih pendapatan 6 angka


KOTA BHARU, 22 April (Bernama) -- Seorang siswazah Universiti Teknologi Mara (UiTM) Machang kini mampu tersenyum lebar apabila meraih hasil jualan basikal elektrik atau dikenali sebagai e-bike mencecah ratusan ribu ringgit.

Semuanya bermula apabila Mohd Selamat Che Adnan, 27, mendapat inspirasi untuk mengusahakan perniagaan basikal elektrik di negeri ini selepas beliau pulang daripada melancong ke Guangzhou, China pada 2018.

“Ketika saya melancong ke sana, saya melihat mereka menggunakan basikal elektrik ini secara meluas untuk urusan harian bagi mengelak berlakunya pencemaran udara. Dari situ, timbul idea untuk berniaga basikal elektrik ini di Malaysia,” katanya ketika ditemui pemberita di kedai basikal elektrik miliknya di Cabang Tiga Mahligai, Melor, di sini.

Bercerita lanjut, siswazah jurusan Diploma Pengurusan Maklumat itu berkata pada permulaan, beliau hanya mengeluarkan modal sebanyak RM900 untuk membeli sebuah basikal elektrik dari sebuah kedai di Gombak, Selangor, sebaik sahaja pulang melancong.

“Saya menempah sebuah basikal elektrik sebagai percubaan. Basikal yang dibeli itu kemudian saya jual menerusi media sosial dan terjual dalam tempoh beberapa jam sahaja selepas iklan dimuat naik,” kata anak bongsu daripada lapan beradik itu.

Mohamad Selamat berkata bermula dari situ, beliau mendapat permintaan yang tidak putus-putus kerana ramai yang berminat untuk membeli basikal elektrik itu.

“Ketika itu saya hanya mampu mengambil secara pratempahan memandangkan tidak mempunyai modal yang banyak untuk mendahulukan wang bagi memenuhi tempahan pelanggan yang semakin meningkat,” katanya.

Beliau berkata bagi memenuhi permintaan pelanggannya yang bukan sahaja dari Kelantan, bahkan dari Kuala Lumpur, Terengganu dan Johor, beliau telah membuka sebuah kedai di Cabang Tiga Mahligai, Melor bermula awal tahun ini untuk menempatkan sebanyak 100 basikal elektrik yang diimport dari China.

Katanya, setiap basikal elektrik dijual sekitar harga RM1,300 hingga RM1,800 bergantung kepada jenis serta model dan hampir 180 biji basikal elektrik mampu jual pada setiap bulan.

“Basikal ini dapat menjimatkan kos memandangkan ia tidak memerlukan minyak petrol tetapi menggunakan bateri yang hanya perlu dicas beberapa jam sebelum boleh digunakan sejauh 30 hingga 50 kilometer.

“Malah, kenderaan mesra alam ini juga tidak perlu dikayuh sekali gus sesuai untuk mereka yang berumur antara 40 hingga 70 tahun untuk digunakan ketika pergi ke masjid, surau atau meronda di sekitar kawasan kampung,” katanya.

Mohd Selamat berkata selain basikal elektrik beliau turut membekalkan ATV kepada orang persendirian, pengusaha resort dan juga pemilik pusat-pusat pelancongan di sekitar negeri ini dan juga Terengganu.

-- BERNAMA

 

l
« PREV
NEXT »

No comments