BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Langgar SOP, syarikat mohon maaf

KUCHING: Pengurusan sebuah syarikat memohon maaf susulan pelanggaran SOP sehingga berlakunya kluster baharu Covid-19 yang berlaku baru-baru ini.

Signature Wealth Advisory Group dalam kenyataan media berkata, sehubungan itu, pihaknya telah bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia mengesahkan lokasi dan jumlah orang untuk meminimumkan jangkitan, namun gagal mengemas kini di media sosial dan mengumumkan pelanggaran S.O.P dan kesalahan ini.

Beliau berkata, pihaknya gagal mengikuti SOP seperti yang dilihat dari foto-foto yang telah diedarkan di Internet.

"Lebih-lebih lagi, semua nama dan anggota lain disenaraikan dan diserahkan kepada pihak berkuasa, pihak berkuasa akan mengambil tindakan selanjutnya. Sekali lagi, kami mohon maaf atas segala kesulitan yang ditimbulkan.

"Kami memahami bahawa permintaan maaf ini telah lama ditangguhkan, bagaimanapun, izinkan kami mengucapkan maaf yang tulus atas kejadian kumpulan jangkitan baru ini. 

"Kami juga percaya bahawa semua orang telah melihat dan menerima berita dan maklumat yang relevan mengenai hal ini, dan untuk itu, kami ingin melakukan yang terbaik untuk memikul tanggungjawab tersebut," katanya dalam kenyataan media.

Sebelum ini, Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak mengisytiharkan satu lagi kluster baharu Covid-19 iaitu Kluster Icom di daerah Kuching.

Indeks kes itu melibatkan seorang lelaki warga tempatan berumur 20 tahun yang dikesan melalui saringan individu bergejala di sebuah hospital swasta di sini pada 18 April lepas.

Individu berkenaan mendapat jangkitan semasa menghadiri satu perjumpaan makan malam di sebuah restoran di pusat beli belah City One dan kemudiannya ke sebuah Bistro di Jalan Song pada 13 April.

Kenyataan itu berkata, pengurusan syarikat telah memaklumkan semua rakan sekerja, rakan kongsi, rakan dan ahli keluarga yang telah dihubungi secepat mungkin. 

"Semua dari mereka telah melakukan Ujian SWAB mereka secepat mungkin setelah diberitahu, dan setelah diuji positif, mereka mengambil langkah untuk kuarantin.

"Kami bersalah dan kami harus dipersalahkan untuk kelompok," katanya.

Beliau berkata, pihaknya mengakui seorang pegawai atasan mendapat persetujuan daripada pihak berkuasa untuk kembali ke Kuching dari Kuala Lumpur selama tiga hari dua malam sebelum menghadiri makan malam. 

"Memang benar, ini semua fakta. Lebih-lebih lagi, langkah berjaga-jaga harus diambil walaupun mendapat persetujuan daripada pihak berkuasa dan ujian swab yang ternyata negatif sebelum penerbangan.

"Namun, kami tidak berniat untuk menyalahkan orang lain, kami hanya curiga tentang bagaimana penyebarannya dan setelah penyelidikan lebih lanjut kami percaya bahawa itu dari hubungan dekat di sana. Diakui, pelanggaran S.O.P selanjutnya juga berlaku di sana," katanya.
« PREV
NEXT »

No comments