BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Kesesakan dan isu surcaj berjaya diselesai

KUCHING: Syarikat perkapalan akan menghentikan mengenakan surcaj kesesakan terhadap Lembaga Pelabuhan Kuching (KPA) apabila Terminal Senari akan diselaras pada penghujung bulan ini.  

Menteri Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan, Tan Sri Dr James Jemut Masing berkata, pihaknya telah menyelesaikan isu surcaj kesesakan yang dikenakan secara berlebihan dan tidak adil oleh syarikat-syarikat perkapalan.

Beliau berpuas hati dengan sebahagian syarikat perkapalan dan berterima kasih ke atas komitmen dalam menyelesaikan isu tersebut.

Mesyuarat dipengerusi Masing yang juga Timbalan Ketua Menteri bersama-sama Dewan Peniagaan dan Perindustrian Cina Kuching (KCGCCI) dan pemegang taruh yang lain telah mencapai kata sepakat penyelesaian.

"Bagi pihak kerajaan, saya mengucapkan maaf atas ketidakselesaan yang disebabkan oleh kesesakan kerana gangguan komputer yang tidak kami jangkakan. Itu di luar kemampuan kita.

"Tetapi sebagai penyedia perkhidmatan, KPA dipertanggungjawabkan dan itulah sebabnya, sejak 27 Mac, KPA telah bekerja sepenuh masa untuk memperbaiki kerosakan yang berlaku pada perisian.

"Kami memberi jaminan kepada syarikat perkapalan bahawa pada akhir bulan, KPA akan kembali ke keadaan normal dan kesesakan lalu lintas akan dapat diselesaikan," katanya.

Masing berkata, KPA akan mempunyai kren pelabuhan dengan dana sendiri serta merta dan memperoleh lebih banyak kren dermaga dan kren gantry serta mempertingkatkan sistem pengurusan terminal kontena untuk meningkatkan kecekapan perkhidmatan pelabuhan dalam jangka masa sederhana dan panjang. 

Terdahulu, kos operasi syarikat-syarikat perkapalan meningkat disebabkan oleh kesesakan di Terminal Senari baru-baru ini disebabkan oleh kerosakan komputer yang menyebabkan kelewatan masa untuk kapal mereka dan juga penghantaran kontena.
« PREV
NEXT »

No comments