BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

Adun DAP dakwa Sarawak dibekal ventilator rosak


SIBU: Adun Bukit Assek, Irene Chang mendakwa bahawa lapan daripada 10 unit ventilator yang diberikan kepada Sarawak pada 13 April tidak berfungsi dengan baik.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan dan Kementerian Kesihatan harus menjelaskan kepada rakyat Sarawak tentang ancaman serius terhadap kehidupan pesakit yang mungkin perlu menggunakan alat ventilator.

“Kementerian Kesihatan persekutuan (KKM) perlu menjelaskan apakah tindakan tersebut merupakan cerminan bagaimana Kerajaan Persekutuan menganggap penjagaan kesihatan rakyat Sarawak tidak begitu penting sehingga mereka mempunyai keberanian untuk menghantar mesin usang ini ketika menghadapi saat genting sekarang,” katanya dalam kenyataan media.

Beliau juga mempersoalkan bagaimana mereka dapat membiarkan rakyat Sarawak diperlakukan dengan penghinaan seperti itu walaupun tanpa protes.

"Kerajaan Negeri tidak boleh membiarkan kesihatan dan kesejahteraan rakyat Sarawak kita dipermainkan dan dihina dengan cara ini,” katanya.

Daripada 10 ventilator, lima diagihkan ke Hospital Sibu, tiga ke Hospital Bintulu, dan dua ke Hospital Sarikei.

Menurutnya, unit yang dikirim ke rumah sakit Sibu dan Bintulu sama sekali tidak berfungsi dan harus dihantar untuk diperbaiki. 

Chang mendakwa ventilator adalah model 2004 yang tidak mempunyai pemampat udara terbina dalam. 

ADUN Parti Tindakan Demokratik (DAP) tersebut mendakwa, adalah bukan rahsia lagi bahawa hospital di Sarawak, selain di Kuching, kekurangan ventilator untuk menangani jumlah pesakit Covid-19 yang tinggi serta pesakit Unit Rawatan Rapi yang lain.
« PREV
NEXT »

No comments