BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

3 juta terkorban, AS catat 566,224 kes kematian

Lebih daripada tiga juta orang di seluruh dunia telah meninggal dunia akibat Covid-19 sejak bermulanya wabak melanda dunia.

Johns Hopkins University melaporkan, Amerika Syarikat mencatatkan 566,224 kes kematian, diikuti Brazil dengan 368,749 dan Mexico dengan 211,693 kes kematian.

Manakala, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata, wabak itu berada pada "titik kritikal" dan memberi amaran bahawa dunia memerlukan pemeriksaan realiti.

"Selepas penurunan yang singkat pada bulan Mac, jumlah kematian di seluruh dunia meningkat lagi, dengan purata kira-kira 12,000 kematian, menghampiri 14,500 jumlah kematian setiap hari (purata 7 hari) yang dicatatkan pada akhir Januari.

"Negara-negara seperti AS dan UK telah menyaksikan jumlah kematian harian baru mereka menurun sejak akhir Januari kerana kempen vaksinasi, sedangkan India dan Brazil menghadapi lonjakan jangkitan yang belum pernah terjadi sebelumnya. 

"Di Brazil, kira-kira 3,000 kematian dilaporkan setiap hari, menyumbang hampir satu perempat daripada kematian yang dilaporkan setiap hari di dunia.

"Negara ini telah dilanda paling teruk di dunia berkaitan kematian harian baharu di peringkat global sejak awal Mac," katanya.

Wabak Covid-19 juga tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan, kerana purata 7 hari menjelang musim panas sepanjang Januari - lebih dari 730,000 kes baru setiap hari dilaporkan minggu ini.

Dengan 234,692 jangkitan baru dilaporkan pada hari Sabtu, India hampir tiga kali ganda kes harian AS. 

Manakala, minggu lalu Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China mengakui vaksin di negara ini menawarkan perlindungan yang rendah.

Beliau berkata, pegawai mempertimbangkan untuk mencampurkannya dengan suntikan lain untuk meningkatkan keberkesanan.
« PREV
NEXT »

No comments