BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

100 kes positif didakwa 'ghaib' dikesan

KUCHING: Pihak berkuasa telah mengesan lebih dari 100 kes positif Covid-19 di Bintulu yang didakwa tidak dapat dikesan.
 
Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Dr Chin Zin Hing berkata, bagaimanapun mereka dalam proses menghubungi dan mengesan individu-individu ini antara 12 hingga 21 April, proses tersebut telah selesai.

"Jabatan Kesihatan Sarawak ingin memaklumkan bahawa semua individu ini telah dikesan," katanya dalam satu kenyataan sebagai mengulas kenyataan Tiong semalam bahawa lebih daripada 100 orang yang positif untuk Covid-19 di Bintulu antara 12 April dan 21 April tidak dapat dikesan atau dihubungi kerana mereka memberikan maklumat peribadi palsu.

Menurut Dr Chin, individu yang terlibat dalam inisiatif pengesanan kes aktif (ACD) diharapkan dapat menunjukkan nombor IC, nombor pasport atau rujukan klinik masing-masing untuk pendaftaran maklumat hubungan mereka seperti alamat.

Chin berkata, Jabatan Kesihatan negeri kemudian akan menghubungi individu berkenaan sama ada melalui telefon atau menghubungi ahli keluarga atau mengesan individu berdasarkan alamat yang diberikan.

Beliau meminta setiap individu di Sarawak memberikan kerjasama sepenuhnya untuk membantu membendung penyebaran Covid-19.

Dr Chin berkata, individu yang ditangkap tidak bekerjasama dengan pihak berkuasa boleh menghadapi tindakan undang-undang di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

"Mereka yang didapati memberikan maklumat palsu melanggar Seksyen 22 (d) Akta 342 dan boleh menghadapi denda atau hukuman penjara tidak melebihi dua tahun, atau kedua-duanya di bawah Seksyen 24 (a) Akta yang sama," tambahnya. 

Oleh itu, dia meminta semua individu yang telah dihubungi untuk inisiatif ACD untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa.

"Semua usaha ini dilakukan untuk mengesan risiko jangkitan Covid-19 pada tahap awal. Ini untuk membantu memecahkan rantai jangkitan Covid-19 di kalangan ahli keluarga mereka dan masyarakat,” kata Dr Chin.
« PREV
NEXT »

No comments