BERITA MUTAKHIR
latest

728x90

header-ad

468x60

header-ad

100 individu positif beri maklumat palsu

BINTULU: Lebih daripada 100 orang yang positif Covid-19 di Bintulu antara 12 April dan 21 April tidak dapat dikesan atau dihubungi kerana mereka memberikan maklumat peribadi palsu.

Ahli Parlimen Bintulu, Datuk Seri Tiong King Sing berkata, akibatnya, staf rumah sakit Bintulu tidak dapat menghubungi mereka untuk mengatur prosedur kuarantin, pengasingan, dan rawatan.

"Dari 12 hingga 21 April, lebih daripada 100 orang telah disahkan positif Covid-19 setelah menjalani ujian, tetapi kerana mereka memberikan maklumat peribadi palsu termasuk alamat tempat tinggal dan maklumat hubungan mereka, kakitangan hospital sekarang tidak dapat menghubungi mereka untuk mengatur kuarantin, pengasingan dan prosedur rawatan.

"Individu positif Covid-19 ini harus sedar bahawa selain menjangkiti keluarga mereka sebagai pembawa, mereka juga membahayakan seluruh komuniti mereka dengan secara terang-terangan mengabaikan diagnosis," katanya pada sidang media hari ini.

Beliau berkata, beberapa pasar raya diketahui 'bersekongkol' dengan pekerjanya dengan menghapus rekod peralihan jika ada yang dijangkiti.

"Ini sangat tidak bertanggungjawab dan harus menghadapi masalah undang-undang juga,” katanya.

Kecewa dengan pemilik perniagaan di Bintulu terhadap wabak tersebut, Tiong mendesak semua pihak untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa.

Beliau menegaskan, syarikat-syarikat itu juga mesti berhenti menyalahkan orang lain atau mengeluh mengenai SOP dan mula memberi contoh yang lebih baik dalam pematuhan SOP.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) memaklumkan bahawa terdapat 128 kes Covid-19 baru yang direkodkan di Bintulu, yang merupakan yang tertinggi dicatatkan di mana-mana kawasan di negeri ini.

Selain itu, SDMC melaporkan bahawa empat daripada lima kematian yang dilaporkan di negeri ini adalah dari Bintulu.
« PREV
NEXT »

No comments